Mevrouw de Burgemeester u bent vandaag 1 jaar en 4 dagen burgemeester van wat u terecht de leukste gemeente van Nederland noemt, de gemeente Leiderdorp.

De LPL feliciteert u daar van harte mee. Vandaag de behandeling van de begroting 2025, de algemene beschouwingen, een voorstelling die nog nieuw voor u is. De LPL heeft daarom een klein maar passend kadootje voor u. Het is een zak met geld. Weliswaar van lekkere chocola, maar juist daarom waardevol. Ook voor de wethouder financiën heb ik een zak met geld, zodat hij eventueel commentaar van de oppositie met gelijke munt kan terugbetalen. Wethouder Binnendijk: uw buurman LPL-wethouder Herman Romeijn zal u nu die aanvullende financiën geven. Doe er wat verstandigs mee.
Voorzitter, de heer Trump is zoals bekend gekozen tot President. Dat vinden wij geen goed nieuws. Uitspraken van Trump over bijvoorbeeld de NAVO en de wereldhandel baren ons zorgen. De oorlog in de Oekraïne duurt nog steeds voort zonder zicht op vrede, zelfs niet op een wapenstilstand. De vluchtelingenstroom die deze oorlog veroorzaakt is een menselijke tragedie. Op een paar honderd meter afstand van dit gemeentehuis huisvesten wij een groot aantal vluchtelingen uit de Oekraïne. De bereidheid van onze raad om daaraan mee te werken, maar ook de houding van onze Leiderdorpers is een groot compliment waard. Van inwoners is geen enkel bezwaar gehoord, en dat is in veel gemeenten wel anders. Het besluit om de Spreidingswet uit te voeren is een goede zaak, ook al wil dit kabinet deze wet weer intrekken. Gemeenten die dit kabinetsvoornemen als reden gebruiken om geen asielzoekers op te nemen mogen zich schamen. LPL is er trots op dat wij dat hier anders, menselijker doen.

Voorzitter, ik ga terug naar Leiderdorp.

Vandaag staan we voor een belangrijk moment, de bespreking van de begroting 2025. Een begroting die ons niet alleen vertelt wat we de komende jaren met onze financiële middelen doen, maar die ook aangeeft welke koers we varen als gemeenschap.

De kern van deze begroting is gebaseerd op vier hoofdpunten die LPL wil realiseren: een sociaal en gezond Leiderdorp, een duurzaam en leefbaar dorp, een dorp waar iedere euro verantwoord wordt besteed, en er voldoende betaalbare woningen zijn voor alle inwoners.

Ik begin daarom met een onderwerp dat velen van ons raakt: woningbouw. We hebben in Leiderdorp behoefte aan meer en betaalbare woningen, vooral voor starters, jonge gezinnen en ouderen die graag willen doorstromen naar een passende woning.

We willen dit op een manier doen die recht doet aan de waarden van Leiderdorp, zoals voldoende ruimte en groen.

Wij kiezen voor projecten die slim omgaan met de beschikbare ruimte, zodat er voldoende woningen bijkomen zonder dat het ten koste gaat van onze leefomgeving.

Door zorgvuldig te plannen wil de LPL woningen realiseren die aansluiten bij de behoeften van onze gemeenschap, met extra aandacht voor betaalbaarheid en duurzaamheid.

De LPL heeft zich daarbij ten doel gesteld dat iedereen in Leiderdorp een woning kan vinden die past bij zijn of haar levensfase en inkomen. Dit betekent dat we oog hebben voor sociale woningbouw en innovatieve woonconcepten, waarbij kwaliteit en betaalbaarheid vooropstaan. LPL dringt er bij het college op aan pragmatisch te handelen, en ervoor te zorgen dat visies en nota’s uit het verleden geen sta in de weg zijn voor bouwprojecten, die nu haalbaar zouden kunnen zijn, bijvoorbeeld op de Baanderij.

Ten tweede richt de LPL zich op de sociale samenhang en gezondheid. Wij willen blijven investeren in zorg, ondersteuning en welzijn van alle inwoners. Het is essentieel dat iedereen, van jong tot oud, zich gehoord en gesteund voelt. Of het nu gaat om extra ondersteuning voor kwetsbare ouderen of het vergroten van voorzieningen voor jongeren, de LPL kiest voor een aanpak die niemand uitsluit. In deze begroting maken we ruimte vrij voor de versterking van buurthulpprojecten en sportinitiatieven, omdat een gezond lichaam en een gezonde geest onlosmakelijk verbonden zijn met een veerkrachtige samenleving.

Een derde, niet minder belangrijk punt, is de duurzaamheid en leefbaarheid van ons dorp. Ons dorp moet niet alleen in het hier en nu bloeien, maar ook voor toekomstige generaties moet Leiderdorp een prettige plek zijn om te wonen. Daarom maken we werk van duurzame investeringen. De komende jaren willen we bijdragen aan het verminderen van onze uitstoot en kiezen we voor schone energiebronnen, betere isolatie in openbare gebouwen en natuurvriendelijke aanpassingen in onze buurten. Door deze investeringen dragen we samen niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan lagere kosten op de lange termijn.

Tenslotte, en dit is misschien wel het meest doorslaggevende punt in deze tijden, kiest de LPL voor financieel verantwoord beleid. We weten dat iedere euro die we uitgeven uiteindelijk mede afkomstig is van onze inwoners. Daarom streven we naar transparantie en efficiëntie bij elke uitgave. In deze begroting staan we voor verantwoorde bezuinigingen daar waar dat kan, en slimme investeringen waar dat nodig is.

Voorzitter, wij zetten een duidelijke koers uit voor een Leiderdorp dat sociaal sterk, duurzaam en leefbaar is en blijft, dat oog heeft voor voldoende en betaalbare woningen, en dat zich baseert op een verantwoord financieel beleid. Samen willen we een dorp creëren waar iedereen de ruimte heeft om te leven, te groeien en zich thuis te voelen. Laten we samenwerken aan een toekomst die recht doet aan de behoeften van vandaag en de generaties van morgen. Een inclusieve toekomst, waar je afkomst, geaardheid, politieke overtuiging of beperking geen belemmering is om mee te doen aan onze samenleving.

U, burgemeester, bent het levende en zeer zichtbare voorbeeld van de inclusieve samenleving die ik zojuist omschreef. De LPL dankt voor uw inzet voor Leiderdorp, en voor uw nimmer aflatende inspanningen voor de kansen van minderheden.

Tot zover voorzitter.